VIETNAMESISKE HELLIGDAGE

Tilføj lidt ekstra til din ferie ved at besøge Vietnam mens de lokale fejrer en af deres højtider

Vietnam har en række helligdage. Nogle er baseret på månekalenderen mens andre er baseret på den gregorianske kalender. De flytter sig derfor lidt i forhold til hinanden rent kalendermæssigt hvert år.

 

Nationale hellidage i 2020

Dato Helligdag
1/1 Nytårsdag
24/1 – 30/1 Tet (baseret på månekalenderen)
2/4 Hung Kongernes Mindedag (baseret på månekalenderen)
30/4 Genforeningsdagen
1/5 Arbejdernes Internationale Kampdag
2/9 Vietnams Nationaldag

 

Få skræddersyet din drømmerejse til Vietnam

Få et uforpligtende tilbud

Nytårsdag

De vigtigste nytårsfejringer i Vietnam forekommer under det traditionelle Tet som normalt ligger oveni det kinesiske nytår. Dog fejrer Vietnam også nytårsdag i henhold til den gregorianske kalender den 1. januar.

Da den vestlige nytårsdag først for relativ nylig er blevet en del af Vietnams feriekalender, ligner de fleste af traditionerne dem vi ser i vestlige lande. Men du vil helt sikkert også finde indslag af lokal mad og kultur.

At tilbringe tid med familie og venner, forkæle sig med god mad og se fyrværkeri er alle almindelige aktiviteter den 31. december i Vietnam. Mange vil også gå i byen og feste hele natten, lave nytårsforsætter (bare for sjov) eller følge forskellige overtroiske skikke om held og lykke.

Tet

Den traditionelle nytårsdag i Vietnam og store dele af Asien kommer den første dag i den første måned i den gamle lunisolære kalender. Derfor ligger ”Tet” typisk i slutningen af januar eller begyndelsen af februar set i den gregorianske kalender. Vietnamesernes nytårsferie fejres i flere på hinanden følgende dage.

Traditionelt vil folk gøre rent i deres huse, når Tet nærmer sig i et forsøg på at ”feje” enhver ulykke, der er akkumuleret fra det gamle år, ud af huset. Du skal aldrig gøre rent på Tet selv.

Folk tager på besøg hos familie og venner i løbet af tiden med Tet, og de vil også besøge templer og helligdomme. Nogle vil også ære deres forfædre på denne dag.

Huse bliver ofte dekoreret til denne højtidelighed. Familier samles til festmåltid med overdådige retter, snacks og slik og for at starte det nye år sammen.

Hung Kongernes Mindedag

Hung Kongernes Mindedag har været en officiel ferie i Vietnam siden 2007. Den er planlagt til den tiende dag i den tredje måned i Vietnams traditionelle kalender.

Ferien er dedikeret til mindet om Hung-linjen af ​​konger, der regerede Vietnam som præstelige konger i over 2.500 år indtil omkring 250 f.Kr. Disse konger regnes som nationens gamle grundlæggere.

Hung Kongernes Festival begynder to dage før den officielle ferie, den ottende dag i den tredje måned og fortsætter indtil den ellevte dag – dagen efter Hung Kongernes Mindedag. Disse fester er centreret omkring Hung-templet i den lille by Co Tich. På den tiende dag i måneden, der er den tredje dag af festivalen, er det helligdødsdagen for Hung Kongerne, selvom ingen bestemt konge menes at være død på denne dag.

Der er også en mindedag for Hung Kongernes Dag, der begynder ved foden af ​​Nghia Linh Bjerget. Mange mennesker samles der for at gå på pilgrimsrejse op ad bjerget. De stopper ved forskellige templer langs stien opad, indtil de når Hung Templet på toppen.

Genforeningsdagen

Vietnam fejrer Genforeningsdagen den 30. april. Dette er datoen for Saigons fald til kommunistiske styrker i slutningen af Vietnamkrigen. Kort efter indtaget af byen blev den omdøbt til Ho Chi Minh-byen efter Nordvietnams berømte leder.

Selvom Saigon faldt den 30. april 1975, kom den officielle forening af Nordvietnam og Sydvietnam til et fælles Vietnam den 2. juli året efter.

På denne dag vil du se det vietnamesiske flag flyve højt over hele landet. Der vil være parade i Ho Chi Minh City, og mange politiske ledere holder offentlige taler. Banker og regeringskontorer lukker på dagen, og mange får fri fra arbejde eller skole. Mange rejser gennem landet på denne tid af året, med Ho Chi Minhs Mausoleum i Hanoi som det vigtigste sted at besøge.

Da Genforeningsdagen kommer dagen før Arbejdernes Internationale Kampdag, er den del af en større fejringsperiode.

Arbejdernes Internationale Kampdag

Vietnam fejrer Arbejdernes Internationale Kampdag hver 1. maj. Da den kommunistiske regering i Vietnam ser sig selv som et instrument til at beskytte arbejderklassens rettigheder, er Arbejdernes Internationale Kampdag en vigtig helligdag med stærke politiske toner.

Arbejdernes Internationale Kampdag er startet for at mindes den internationale arbejderbevægelse fra 1800-tallet. I Vietnam bruges det også til at markere forårets komme. Dagen er præget af arbejdstageres rettighedsparader, som fagforeninger afholder i mange byer.

Ikke alle går dog lige meget op i dagen, så nogle nyder simpelthen en meget tiltrængt fridag. De deltager måske ikke på nogen officielle begivenheder, men tilbringer blot dagen derhjemme eller ude i byen. Familiefest, gåture eller picnic udendørs er almindelige måder at fejre på.

ho chi minh

Vietnams nationaldag

Vietnam fejrer deres nationaldag hver 2. september for at huske dagen i 1945, hvor Vietnam erklærede sin uafhængighed fra den franske kolonistyring. Det er den dag, hvor Ho Chi Minh læste højt fra Vietnams uafhængighedserklæring på Ba Dinh-pladsen i Hanoi.

Vietnam havde længe været en uafhængig magt i Sydøstasien, men det faldt under fransk kontrol i kolonitiden. Der var allerede et pres for uafhængighed før 2. verdenskrig, men efter krigen voksede denne bevægelse. Da japanske soldater forlod Vietnam, tog lokale styrker kontrol. Men Frankrig sendte snart tropper for at genvinde deres mistede asiatiske koloni.

Augustrevolutionen i 1945 kulminerede på den 2. september med erklæring om Vietnams uafhængighed af Viet Minh.

Nationaldagen er den mest patriotiske af alle vietnamesiske helligdage. Det er en dag fuld af fyrværkeri, parader, travle taler og hyldest af nationens flag. Der er en enorm parade gennem Ba Dinh-pladsen i Hanoi, nationens hovedstad. Og overalt vil du se plakater med et billede af Ho Chin Minh.