PHONG NHA

VIETNAMS NYESTE AKTIVE DESTINATION

Phong Nha er den adventurehovedstad, du sandsynligvis aldrig har hørt om. Hvorfor er det en adventurehovedstad? På grund af de enorme huler, der ligger og venter på de eventyrlystne, frodige jungler, der er ideelle til vandring, tårnhøje karstklipper egnet til klatring, zig zag stier klar til cykling, og snoede floder, der er perfekte til vandsport.

Så hvorfor har du aldrig hørt om Phong Nha?

Fordi meget af dets potentiale endnu ikke er realiseret. Undtagelsen er områdets bemærkelsesværdige huler, hvoraf mange er blevet undersøgt og er åbne for besøgende. Siden 2009, da Son Doong blev genopdaget og kronet som den største hule i verden, er der åbnet et stort udvalg af huleekspeditioner.

Grotter, vandring og camping i Phong Nha

I Phong Nha kan du ikke komme på huleekspedition uden lidt vandring. Ligeledes kan du ikke rigtig vandre uden at få lidt huleeventyr med i købet. Grotterne er så storslåede og utallige, at vandring gennem junglen mindst skal omfatte et kig ind i én af grotterne.

Men hvis du synes, at huleekspedition (også kendt som potholing og spelunking) handler om at presse dig selv ned gennem klaustrofobiske underjordiske tunneler, er det tid til at udvide dine horisonter. Son Doongs omfang er for eksempel større end Egyptens Store Pyramide. Hang En og Pygmy Grotterne er henholdsvis den tredje og fjerde største hule i verden og huser spektakulært rummelige campingpladser ved hulens indgang.

Men der er utallige måder at få dine hænder beskidt på i de trange rum. Tu Lan-hulesystemet og Ma Da-dalen kan prale af våde huler, gennem hvilke du kan svømme, kravle og glide.

Cykling, mountainbiking og på motorcykel i Phong Nha

Du kommer måske efter hulerne, men lad ikke det forhindre dig i at tage på to hjul rundt for at udforske nationalparken og det omkringliggende landskab.

En klar dag i Phong Nha er billedskønt, med en strålende sol, der får risterrasser, jungler og floder til at flunke med farve. To hjul er en fantastisk måde at iagttage landskabet på, som ændrer sig med hvert sving i vejen.

Og der er forskellige muligheder, afhængigt af hvad du ønsker. Har du lyst til at blive mudret? Tag en mountainbike og følg stierne selv når de krydser floderne. Vægter du hastighed over anstrengelse? Lej en motorcykel og se, hvor den tager dig hen. Og hvis du bare vil have noget enkelt, skal du hoppe på en almindelig push-cykel og se, hvor store distancer du dækker. Vejene er for det meste flade, så den fysiske udfordring er overskuelig for de fleste.

Phong Nha - Dong Hoi - river 1

Kajak, sejlads og andre vandaktiviteter

Phong Nha er muligvis langt fra havet, men der er stadig vand overalt hvor du kigger hen. Typhooner er en årlig tilbagevende begivenhed, normalt i oktober, og en uge uden regn overhovedet er en meget sjælden begivenhed. Nedbøren har skabt et landskab, hvor floder, vandløb og søer findes overalt i provinsen. Vand der ikke kun fodrer markerne, men også sætter scenen for vandeventyr af forskellig slags.

Du kan kun få adgang til Phong Nha Grotten med båd, mens Dark Cave kigger ud over en sø fyldt med vandaktiviteter. Alternativt kan du tage en kajak ud på floden og skabe din egen oplevelse.

Fuld afslapning

Rejsende med god tid kommer undertiden til Phong Nha for en dag – men bliver i en måned. Hvorfor? Fordi Phong Nha byder på en ægte smag af landsbylivet: langsomt tempo og fødderne op (med øl i hånden). Meget af byen ligger langs en bred flod med caféer og barer placeret ideelt for dig der vil slappe af om eftermiddagen med en bog.

Det meste af byen er indenfor gåafstand, så selvom mange overnatningsmuligheder tilbyder cykler gratis, så det er normalt en afslappet affære at komme rundt. Og når det hele bliver for varmt, skal du bare gå til floden for en kølig svømmetur.

Phong Nha - Dong Hoi - house 1

Væk fra den slagne vej

Har du en eventyrlysten side? Phong Nha er hvor du kan lade det få frit løb. Landskabet er frodigt, sikkert og indbydende, så du kan tage på tur i enhver retning og se, hvad du støder på.

Der er nogle bemærkelsesværdige oplevelser gemt ude på landet. Bliv ikke overrasket, når en lokal mor inviterer dig til at snakke med sine børn på engelsk. Eller når du finder den bedste grillede kylling, du nogensinde har spist. Eller når du snubler over en gård, der tilbyder fodmassage fra ænderne (ja … det er faktisk en ting).