Vejret i Vietnam

Vietnams størrelse betyder at du altid kan finde godt vejr i landet.

Vejret i Vietnam er meget varieret grundet den store afstand fra nord til syd. Vietnam strækker sig fra den bjergrige Van Don provins i nord, og 1600 km mod syd, til udmundingen af det frodige Mekongdelta. Det svarer længdemæssigt til afstanden fra Danmark til Italien.

Tropisk og subtropisk klima i Vietnam

Vietnam har således både subtropisk og tropisk klima. I Nordvietnams bjergrige områder, på grænsen til Kina, kan man opleve temperaturer, der nærmer sig frysepunktet, og endda se sne på toppen af landets højeste bjerg Fansipan ved Sapa. I Sydvietnam vil du derimod møde klassisk varmt ækvator-klima.

Hvornår skal du rejse til Vietnam?

Vietnams klimamæssige diversitet, betyder således at der IKKE er dårlige tidspunkter at rejse til Vietnam på. Der er helt enkelt altid områder med behageligt klima. Når du rejser til Vietnam har du derfor selv en vis indflydelse på hvilke forhold du kommer til at rejse under, det afhænger blot af hvor og hvornår du besøger landet.

Når du kigger på vejret i Vietnam kan du groft dele det op i 3 regioner: Nordvietnam, Centralvietnam og Sydvietnam.

Herunder kan du læse vores guide til klimaet og vejret i de forskellige dele af Vietnam:

Scenery of beautiful Sapa mountains

Nordvietnam

(Sapa, Ha Giang, Halong Bugten og lavlandet ved Hanoi)

Anbefalet tid at rejse til Nordvietnam:
Marts – April & August – November

Marts – April:
18-32 grader. Dage med solskin og dage med overskyet. Sjældent regn.

August – November
19-30 grader. Varierede vejrforhold. Dage med regn og dage med tørvejr.

Nordvietnam har fire årstider

I de nordlige områder i Vietnam er der fire årstider, som vi kender det i Danmark. Dog er vejret i Nordvietnam en del varmere året rundt sammenlignet med Danmark. Temperaturen i dagtimerne afhænger af hvorvidt vejrfronten kommer fra det kølige nord eller det varmere syd. Du skal være opmærksom på at Sapa og Topas Ecolodge er beliggende i henholdsvis 1600 og 1000 meters højde, her kan det være køligt i de nævnte måneder. Perioderne er normalt karakteriseret ved meget lidt nedbør.

I Nordvietnams sommermåneder, maj til september kan man både opleve vejr der byder på dagsregn men også skyfrit. Ofte vil der i regnperioden falde kraftig regn om aftenen og natten, hvor de fleste er inden døre. Hvis regnen falder om dagen, er denne varm og svalende. Vi rejser gerne i regnperioden, da det meste regn kan undgås med en paraply og da der til gengæld er meget frodigt og grønt.

hanoi-weather

Centralvietnam

(Hoi An, Danang, Dong Hoi & Hué)

Anbefalet tid at rejse til Centralvietnam:
Februar – August

Februar – August:
Solskin og tørt vejr. Mellem 20-34 grader. Enkelte regnbyer.

Idyllic boat sailing in Hoi An river

Centralvietnam mellem bjerge og hav

Centralvietnam adskiller sig fra det nordlige Vietnam, idet der kun er to årstider. Den tørre årstid strækker sig fra december til august og regntidsperioden fra september til november.

Vejret i Midtvietnam er også varierende grundet bjergkæden, Truong Son, der har stor indflydelse på vejret. For eksempel vil man ofte opleve markante temperatur- og vejrmæssige forskelle når Hai Van-passet krydses mellem Hue og Danang.

Karakteristisk for vejret i Midtvietnam er, at højlandet er en anelse køligere end lavlandet. Vietnam er beliggende i en såkaldt monsun-zone, hvilket betyder at man i det centrale Vietnam kan opleve mindre tyfoner efterfulgt af oversvømmelser i perioden fra oktober til november. Topas har et stærk beredskab hvis sådanne sjældne situationer skulle opstå, vi vil vil typisk være informeret på forhånd og koordinere rejsen i tæt samarbejde med vores lokale topas ansatte og dig.

danang-weather

mekong-flowers-vietnam

Sydvietnam

(Ho Chi Minh City, Mekong deltaet, & Phan Thiet)

Anbefalet tid at rejse til Sydvietnam:
November – April

November – April:
Høj solskin. Mellem 21 – 33 grader.

Altid frodige Sydvietnam

Vejret i Sydvietnam tilhører tropisk klima, derfor er der varmt hele året rundt, fra 25 til 35 grader. Den gennemsnitlige dagtemperatur ligger på cirka 30 grader.

Sydvietnam har to årstider, den tørre årstid og regntiden. Regntiden strækker sig fra maj til oktober. Når det regner i Sydvietnam, falder der store mængder regn, typisk i 1-2 timer og i gennemsnit 2 ud af 3 dage. Grundet det kraftige, men kortvarige regnskyl, er luftfugtigheden ikke så høj, den store mængde nedbør taget i betragtning.

Den tørre sæson i Sydvietnam strækker sig fra midt-november til april, her er der begrænset nedbør og altså adskillige dage og uger uden regn.

saigon-weather

Topas og regntid i Vietnam

Som det fremgår af ovenstående vejrinformation, har Vietnam perioder med regntid. Topas rejser til Vietnam året rundt og har gjort det i snart 30 år – med glade gæster. Regntiden er varm, og ofte præget af kraftigt regnvejr i korte perioder. Det føles dermed langt fra en kold regnverjsdag i Danmark. En paraply er ofte det bedste værn, da regntøj hurtigt bliver klamt i varmen. I tillæg kan paraplyen bruges som parasol og skærme mod solen de øvrige dage.