MINORITETERNE I SAPA

Læs mere om minoriteterne i Sapa

Red Dao minoriteten

Hvor skal man besøge:

Du kan besøge Red Dao-mindretallet i Ban Lech, Nam Toong og Supan landsbyen.

Historie:

Oprindelsen af ​​Red Dao er usikker. Det er blevet antaget, at de ankom ikke længe før H’mong i det 18. århundrede.

Sprog:

Det røde Dao talesprog tilhører Hâmong-Dao sprogfamilien. Deres skrivning er baseret på kinesiske tegn tilpasset til deres egen stavning.

Tro:

Dao religion har elementer af konfucianisme, buddhisme og taoisme. De dyrker familieens forfædre sammen med den legendariske hellige mand Ban Vuong, der betragtes som den tidligste forfader for Dao-folket.

Klædestil:

Red Dao kvinder bruger normalt en lang bluse over bukser. Deres tøj er farvet broderet med mønstre, der vises på begge sider af materialet. Mændene bærer typisk en kort skjorte med lange bukser og et hoved-tørklæde. Både mænd og kvinder har et firkantet stof på bagsiden af ​​deres skjorter, som repræsenterer at de er Guds børn. De har lignende frisurer – langt på toppen, med resten glat barberet. Mange kvinder barberer også deres øjenbryn. Kvinder bærer også en karakteristisk rød trekantet turban dekoreret med sølvmønter og røde kvaster.

Boliger:

Dao-ritualet til at vælge land til et nyt hus er meget vigtigt. Om natten graver husstanden en skål med stor hul og fylder den med riskorn, der repræsenterer mennesker, køer, buffaloer, penge og ejendom. Familien vil vide, hvor man skal bygge huset baseret på de drømme, der følger om natten. Om morgenen inspicerer familien hullet for at se om risen forbliver – hvis ikke, vil huset blive bygget andetsteds.

Social organisation:

Red Dao mændene spiller en dominerende rolle i familien, samfundet og økonomien. De spiller også en stor rolle i ceremonier som ægteskaber, begravelser og opførelse af nye huse. Dao-folket har mange forskellige familienavne. Hver linie har sit eget system med forskellige mellemnavne for at skelne folk fra forskellige generationer.

Fødsel:

Røde Dao kvinder plejer at føde i deres soveværelse med hjælp fra deres mor og søstre. Den nyfødte får et bad med varmt vand. Familien hænger grønne trægrene eller bananblomster foran døren for at forhindre onde ånder at bringe skade og ondskab til barnet. Når barnet er tre dage gammelt, fejrer de et ritual til ære for moderen.

Ægteskab:

Forældre vælger partnere for deres sønner. Når en dreng er fjorten eller femten år gammel, tager hans far ham til at kigge på en pige, som han mener er fit og sund og kan hjælpe med husarbejdet. Parret, der blev valgt til at blive gift, må derfor konsultere en diviner, der dømmer deres kompatibilitet baseret i et ritual ved hjælp af et kyllingeben og deres horoskoper.

Pigens værdi er vist ved hvor mange sølvmønter, kyllinger, grise og krukker risvin, drengens familie skal give hendes familie.

Under ægteskabsseremonien er det sædvanligt at strække et snor foran processionen. Brudgommen bærer bruden på ryggen, og hun skal træde over et velsignet saks for at krydse tærsklen ind i hans hus.

Når en familie ikke har nogen søn, kan forældrene købe en brudgom, der vil leve lykkeligt med sin brudens familie. Men hvis en dreng er så fattig, at hans familie ikke har råd til en medgift, skal han bo i hans brudens hus – hvilket får ham til stor skam.

Begravelse:

Når der er en død i familien, skal de afdødes børn invitere en mand kaldet thay tao til at overvåge ritualerne og finde det rigtige stykke jord til en grav. Den afdøde er pakket i en måttet, placeret i en kiste inde i deres hus og ført til en grav bygget af sten. Tidligere var kroppen, hvis den afdøde var over 12 år, kremeret.

Begravelsen ritualer fejret sikre, at den afdøde hviler i fred. Ceremonien, der varer i tre dage, falder normalt sammen med indvielsesritualer for Red Dao-drenge. Den første dag frigør den afdødes ånd, den anden dag er en tid til at tilbede den afdøde i hjemmet, og den tredje dag er drengens indvielsesrit.

Drengen skal sidde på en trone på højeste sted i landsbyen, indtil han falder ind i hængekøjer hængende under ham. Dette repræsenterer ham, der falder ned fra himlen for at blive født på jorden, et andet symbol på Dao-troen på, at de er Guds direkte efterkommere.

Black Hmong minoriteten

Hvor skal man besøge:

Du kan besøge Black H’mong-mindretallet i Supan, Y Ling Ho, Lao Chai og Cat Cat landsbyen.

Historie:

Black H’mong indvandrede fra Kina for cirka 300 år siden.

Sprog:

Det talte sprog tilhører H’mong – Dao sprogfamilien. Hâmongskrivningen blev romert i 1961, men er ikke udbredt i dag.

Tro:

Mange steder er reserveret til tilbedelse i et H’mong hus – der er et sted for forfædre, til husets ånd, for køkkenånden, selv dørånden. Der er forskellige ritualer, der forbyder folk at gå ind i Hâmong-huset eller deres landsbyer. For eksempel indikerer en grøn trægren på hoveddøren at indgangen er forbudt.

Påklædning:

Black H’mong kvinder er berømte for at lave klud fra hamp og dø det en dyb indigo blå. De har lange bluser dekoreret med batik blomster over korte bukser, og indpakker lange tørklæder rundt om benene. De pakker deres lange hår rundt om hovedet og bærer en blå turban. Mændene bærer lange jakker med skjorter og en lang talje frakke broderet på kraven og en lille hat. I dag bærer nogle H’mong Viet eller vestlige tøj.

Social organisation:

H’mong kvinder respekteres i deres samfund som værende lige med H’mong mænd. Mænd og koner er meget kærlige og laver mange af deres opgaver sammen som at gå på markedet, arbejde på banen og besøger slægtninge. På den måde hjælper de hinanden med at udvikle et stærkt samfundsliv.

Festivaler:

Som de andre minoriteter har Black H’mong mange forskellige festivaler i løbet af året. De sikrer, at der altid er tid til fællesskabsaktiviteter, som spiller en vigtig rolle i deres liv. En af de vigtigste festivaler er nytår, som de fejrer for en hel måned. Det sker omkring en måned tidligere end vietnamesisk Tet. I løbet af denne tid spiller drenge fløjter og piger et instrument lavet af to blade. De bruger alle sammen tid sammen med at spille traditionelle spil.

Ægteskab:

For Black H’mong er det vigtigt, at en pige ved, hvordan man broderer og fungerer godt i marken. Disse færdigheder er vigtigere end hendes skønhed. Drenge og piger får lov at kende hinanden, før de bliver gift. De går til kærlighedsmarkedet, hvor de spiser og synger sange sammen. Efter denne tid kan drengen foreslå ægteskab, og hvis pigen er enig, går hun til at bo i sit hus. Hun er sat i et lille rum og besøgt af drengens mor og søstre, der giver sin mad til at overtale hende til at acceptere ægteskabet.

Drengen skal give brudens familie sølvmønter, grise, kylling og risvin til bryllupsceremonien. Bruden har tid til at bestemme, om hun accepterer ægteskabet – selv efter at have boet hos sin mand i et par dage, kan hun vælge at bryde deres aftale. Hvis drengen ikke har en gave til at give til pigens familie, lever han i sit hus, indtil han er i stand til at gifte sig med hende.

Begravelse:

Når der er en død i familien, aflader de afdødes børn en pistol for at lade alle i området kende. Folk i landsbyen kommer til afdødes hus med alt hvad de har – kylling, ris, en lille gris eller risvin – for at hjælpe familien. Alle synger og spiser, indtil den afdøde er pakket i en måttet og ført til en grav af en gruppe, mens en kiste, som er blevet holdt i en hul i nærheden af ​​graven, bæres af en anden. Begge grupper skal løbe meget hurtigt for at mødes ved graven for at få den afdøde til at glemme vejen hjem. Hvis afdødes familie ikke er i stand til at føre tilsyn med begravelsesritualerne, kan de vente i et par år før man organiserer en speciel, der hedder ma kho. De inviterer folk i landsbyen til et sted ved graven til begravelsen til en fest, hvor de synger og danser.

Tay minoriteten

Hvor skal man besøge:

Du kan besøge Tay-mindretallet i Ban Ho og Thanh Phu landsbyen.

Historie:

Tay er det tidligste kendte mindretal i Vietnam, der antages at være ankommet fra indlandet Sydøstasien omkring 500 f.Kr. De bosatte sig i dale i den nordvestlige del af Sapa.

Sprog:

Tay sprog tilhører den thailandske sproggruppe. Deres alfabet er baseret på det latinske alfabet, der blev udtænkt i 1960, svarende til Viet-alfabetet.

Tro:

Tay tilbeder forfædre, husånden, køkkenånden og jordemor.

Påklædning:

Den traditionelle kjole er lavet af indigo farvet bomuld. Det er normalt almindeligt, med lille broderi eller anden dekoration. Kvinderne bærer en simpel skjorte med sølvknapper på forsiden sammen med svarte bukser. Begge køer bærer farverige hoved tørklæder. I dag ses Tay ofte på Viet og vestlige tøj.

Social organisation:

Tays sociale system plejede at ligne et feudalt samfund. En mand i hver landsby ejede jorden, skoven og floderne. Han styrede over de mennesker, der bor på dette land. Dette regime syntes meget tidligt og sluttede i det 19. århundrede.

Tay bor nu i landsbyer af blandede etniske grupper, indgår blandede ægteskaber og efterlader deres traditionelle bosættelser på andre områder. De har vedtaget andre elementer af Kinh-kulturen og af Tai-talende folk, betragtes som den mest integrerede i hovedstrømmen vietnamesisk kultur.

Fødsel:

Under graviditet og endog efter fødslen må moderen og faren undgå mange forskellige ting for at både mor og barn skal være sunde, for at barnet kan vokse hurtigt og stærkt og undgå onde ånder. Når den nyfødte er tre dage gammel, er der et ritual til ære for jordemor. En måned efter fødslen er der en fest og fest for at navngive babyen.

Ægteskab:

Unge Tay mænd og kvinder er fri til at elske, men beslutningen om at blive mand og kone hviler hos deres forældre. Drengens forældre skal kende den potentielle brudes lykke, så de kan sammenligne det med deres sønns. For at gøre dette, konsulterer de en astrolog, der dømmer, hvor godt de passer sammen. Hvis tegnene ser godt ud, kan ægteskabet finde sted.

Efter brylluppet forbliver konen med sine forældre, indtil hun er gravid. Hun vil kun gå til hendes mands hus i de sene stadier af graviditeten.

Begravelse:

Begravelsesritualerne svarer meget til vietnameserne. Begravelsen bringer afdødes ånd til livets verden. Tre år senere er der et ritual for at bringe ånden til forfædrene og for at afslutte sorgsperioden. Der er en årlig dag til ære for afdøde.

Boliger:

Tay bor i huse bygget på stilter oprindeligt designet til at beskytte dem mod vilde dyr. I dag bruger de første sal til opbevaring og madlavning. Når man bygger et nyt hus, skal ejeren vælge det rigtige sted meget omhyggeligt. Mange faktorer overvejes, herunder hans alder og horoskop. På den dag, hvor han og hans familie flytter til det nye hus, skal familieens leder starte en ild og holde den brændende hele natten.

Mad:

Tay brugt til at spise klæbrig ris det meste af tiden, men nu spiser regelmæssig ris. Til festivalbegivenheder laver de mange slags kager, såsom firkantet ris kage (banh chung – symbol på jorden), rund ris kage (banh dag – symbol på himlen) til nytårsfestivalen og pundet ung klæbrig ris, der er brændt (com) til Mid Autumn Festival.

Produktionsaktiviteter:

Tay bruger traditionel våd ris dyrkning. Risen dyrkes på bakkerne med meget lidt vand, som er veludnyttet ved brug af vandingsmetoder som gravekanaler og vandløbsrør. De producerer store mængder mad ved at praktisere sådanne intensive dyrkningsmetoder.

Xa Pho minoriteten

Hvor skal man besøge:

Du kan besøge Xa Pho-mindretallet i My Son landsbyen.

Historie:

Xa Pho kom til Vietnam omkring 200 – 300 år siden. Nogle mener, at deres tøj viser, at de immigrerede fra de sydlige øer i Asien, såsom Malaysia og Indonesien.

Sprog

Deres sprog tilhører den tibeto-burmesiske sproggruppe. Andre minoriteter siger, at Xa Pho-folk kan tale de fleste andre sprog i området, men det er “svært at høre deres sprog, der lyder som fugle, der synger”.

Påklædning:

Xa Phos tøj er meget forskellige fra andre minoriteter. Kvinder har en kort skjorte med en lang nederdel lavet af indigo-farvet hamp stof. De bruger en lys rød tråd til at brodere dekorationer over deres tøj.

Social organisation:

Xa Pho-samfundet er særligt stærkt, og naboer spiller en vigtig rolle i deres landsbyer. Hvis en familie ikke har mad, kan de besøge deres naboer for hvert måltid. Hvis begge familier ikke har mad, går de sammen til en anden familie. Når ingen i landsbyen har noget mad, går de alle for at finde frugt og grøntsager i skoven. Når en familie dræber en kylling eller et gris, kan alle i landsbyen komme til at have nogle uden en invitation.

De er semi-nomadiske; de vokser tørre ris, men de fleste af tiden lever de på, hvad naturen har at byde på. Mens andre mindretal kan bo sammen i landsbyer, lever disse skæve mennesker isoleret. Der er kun en stamme, der bor i Sapa, og de har en meget lav levestandard i forhold til andre mindretal i samme dal.

Fødsel:

Efter en kvinde fødes, forhindres fremmede i at komme ind i huset. Familien enten hænge en hat på en søjle foran deres hus, eller brug en sorte søjle med grønne grene vedhæftet kaldet dum dum for at advare folk væk. En navngivning ceremoni udføres 12 dage senere. Hver person har to navne – den ene bruges i en normal situation og i andre, når han tilbeder forfædrene og bliver tilbedt efter døden.

Ægteskab:

Young Xa Pho har ret til at have seksuelle forhold før ægteskab. Xa Pho har en meget lav befolkning, så manden vil sikre sig, at hans partner kan have børn. Ægteskabet vil blive organiseret, efter at det unge par ved, at kvinden er gravid. Den fremtidige brud begynder at lave sin brudekjole, mens hendes brudgom forbereder svin, kylling og andet mad til brylluppet.

Begravelse:

Den afdøde er placeret midt i huset med hovedet i retning af husstandsaltet. Vand, der bruges til at vaske afdødes ansigt, forlades til fordampning. Der skal være en skål ris med et par spisepinde og en grillet eller stegt kylling ved siden af ​​alteret. De afdødes børn satte halm rundt om trækisten, da de plejede at bruge halm som madrasser. Kisten er begravet i en grav eller en grav. Mange mennesker skal deltage i begravelsen for at sikre, at de dødes ånd ikke bliver ved graven eller kirkegården.

Boliger:

Xa Pho bor i huse bygget halvt på stilter og halvt på jorden. Møbler er meget enkle og lavet af bambus eller rattan.

Kunstneriske aktiviteter:

Xa Pho danser til mange lejligheder – ægteskab, begravelser, fødsler, selv når de er løbet tør for mad. Deres dansestil er meget forskellig fra andre minoriteter. Ledsaget af et trommeslag, går de sammen med hænder og danser i en cirkel omkring en ild.

Giay minoriteten

Hvor skal man besøge:

Du kan besøge Giay-mindretallet i Ta Van-landsbyen.

Historie:

Giay immigreret fra Kina for 200 år siden. De er stærkt påvirket af den kinesiske kultur.

Sprog:

Giay-folk taler et sprog af Tay-Thai gruppe. De har ikke deres eget skrift.

Kostumer:

Ligesom Tay-minoriteten klæder Giay-kvinder i enkle tøj. De bærer en fem-panel bluse delt på siderne og knap til højre med mørke indigo bukser. Bluserne er forskellige farver afhængigt af, at de ældre kvinder normalt bærer de mørkere nuancer. Kvinder indpakker deres hår omkring hovedet og fastsætter det på plads med røde tråde. Giay, ligesom andre minoriteter, har vedtaget elementer af Viet og vestlige tøj.

Social organisation:

Før revolutionen i august 1945 blev det gay-samfund opdelt i forskellige klasser. Øverste klasse var sammensat af administration embedsmænd, der ejede jorden. De betalte soldater og husholdere til at tage sig af bryllupper og begravelser. Landmænd, der arbejder på deres land, måtte betale skat samt gøre det hårde arbejde.

Fødsel:

Gravide kvinder må undgå mange ting – træ brændes ikke fra toppen til bunden for at undgå vanskeligheder, når de fødes, og de må ikke deltage i begravelser eller besøge et sted til tilbedelse af frygt for at miste deres ånd.

Når det er tid til at føde, giver den gravide kvinde tilbud til moderånden. Når barnet er en måned gammel, giver de tilbud til forfædrene. Samtidig giver de barnet et navn og etablerer sit horoskop, som senere bliver brugt til at vælge en partner for ægteskabet, og den rigtige tid til at blive lagt i en kiste, når han eller hun dør.

Ægteskab:

Fremgangsmåden for ægteskab er stærkt baseret på kinesiske traditioner. Et mellemrum er meget vigtigt, da de hjælper med at foreslå ægteskabet med en potentiel brud. Når dette er sket, giver brudgomens familie bruden en halskæde og et armbånd til at vise deres hensigter – en slags engagement. Til brylluppet skal brudgomens familie tilbyde brudens familie mad og penge og give nærtstående familie en kylling, en and og en sølvmønt. Når de er gift, bliver bruden bragt til sit nye hus på brudgommen, som om hun går i spidsen, vil finde vej tilbage til sine forældre.

Begravelse:

Giay folk tror, ​​at hvis en begravelse er velorganiseret, vil de døde gå lykkeligt til himlen med deres forfædre. Hvis ikke, vil de døde blive tvunget til at leve i helvede eller blive dyr. I en rig familie kan begravelsen vare fra fem til syv dage med ekstra ritualer som at køre langs floden for at lede ånden på en procession. Børnene skal sørge for deres forældres død i et år.

overbevisninger:

Giayalteret ligger midt i huset. Der er tre røgelse skåle set fra venstre til højre for at tilbede køkkengud, himmel og jord og familiefaderen. Hvis husets mester er en svigersøn, der ønsker at tilbede sine virkelige forældre, skal han oprette en fjerde røgelseskål helt til venstre. Hvis en familie ikke har noget alter til moderånden, sætter de en femte røgelse skål til højre. Nogle familier opstillede en lille alter ved siden af ​​den store til at tilbede deres svigerforældre.